Inloggen

Zuivelproducten zijn van nature rijk aan voedingsstoffen

Melk en zuivelproducten bevatten van nature een mix van essentiële voedingsstoffen zoals calcium, hoogwaardige eiwitten, kalium, fosfor en vitaminen (o.a. B2 en B12).

 

Zuivel draagt ook bij, zij het in mindere mate, aan de inname van onder meer zink, jodium, vitamine B6 en vitamine A. 

 

Niet alleen qua hoeveelheid, maar ook wat betreft de kwaliteit van deze voedingsstoffen scoren zuivelproducten goed. Zo neemt het lichaam calcium en andere mineralen uit zuivel goed op. Melkeiwitten zijn hoogwaardige eiwitten: zij bevatten alle essentiële aminozuren in de benodigde hoeveelheden en worden goed opgenomen door het lichaam.

Zuivelproducten zijn van nature rijk aan voedingsstoffen

 

 

 

Mineralen, in het bijzonder calcium

Zuivel wordt algemeen erkend als een rijke bron van calcium. Melk en melkproducten vertegenwoordigen in ons voedingspatroon bijna 50% van de totale calciuminname uit voeding.[1] De aanbevolen hoeveelheid calcium zonder supplementatie volledig uit groenten en andere niet-verrijkte plantaardige voedingsmiddelen en water halen is minder evident dan vaak wordt gedacht. Ten eerste moet je behoorlijk veel eten om de hoeveelheden calcium via niet-verrijkte plantaardige bronnen binnen te krijgen: gemiddeld zijn 440 g groenten nodig om dezelfde hoeveelheid calcium aanwezig in 1 glas melk (150 ml) te bekomen. Daarnaast zijn sommige groenten, noten, zaden, volkoren granen en bonen rijk aan oxalaten of fytaten, dit zijn componenten die de opname van calcium beperken, waardoor nog meer geconsumeerd moet worden om tot een zelfde opname te komen.[2]

Calcium is onder meer noodzakelijk voor de opbouw en het behoud van sterke beenderen en tanden. Dat geldt niet alleen voor kinderen in de groei, maar ook voor volwassenen en vooral voor ouderen. Botweefsel wordt namelijk steeds afgebroken en weer opgebouwd. Daar is veel calcium voor nodig. Je hebt dus je ganse leven voldoende calcium nodig. Calcium is ook goed voor je spieren én ondersteunt de bloedstolling en spijsvertering. Naast calcium is zuivel  ook een goede bron van andere belangrijke mineralen zoals kalium, fosfor, zink en jodium.

 

Hoogwaardige eiwitten

Melk en melkproducten bevatten hoogwaardige eiwitten. Dit zijn bouwstoffen en onderhoudsmaterialen die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Ze spelen onder meer een rol bij de ontwikkeling en het onderhoud van de spier- en botmassa en de vorming van afweerstoffen. Eiwitten van zuivelproducten zijn van een hoge nutritionele kwaliteit. Ze worden goed opgenomen door het lichaam en brengen alle aminozuren aan in voldoende hoeveelheden en in een goede verhouding.

 

Vitamines

In een glas melk zitten allerlei vitamines, voornamelijk B2 & B12. 
Melk en melkproducten behoren tot de belangrijkste bronnen van vitamine B2 en B12: respectievelijk 31 en 32% van onze dagelijkse hoeveelheid aan deze vitamines komt uit zuivel.[3] Vitamine B2 draagt o.a. bij tot de energieproductie en weerstand, het concentratievermogen en het gezichtsvermogen. Het zorgt ook voor een gezonde huid, nagels en haren. Vitamine B12 komt uitsluitend voor in producten van dierlijke oorsprong. Vitamine B12 is onder meer nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

 

Meer dan de som van zijn voedingsstoffen

Wetenschappelijke inzichten bevestigen meer en meer dat de gezondheidseffecten van voeding veel complexer en verregaander zijn dan deze van de nutriënten die ze bevat. Meer info over dit ‘matrixeffect’ in zuivelproducten lees je hier.

 

 

 

 

[1] Voedselconsumptiepeiling 2014 te consulteren onder https://fcs.wiv-isp.be/nl/SitePages/Resultaten.aspx

[2] https://www.nice-info.be/voedingsmiddelen/melk-en-melkproducten/brengt-een-voeding-zonder-zuivel-voldoende-calcium-aan

[3] Voedselconsumptiepeiling 2014 te consulteren onder https://fcs.wiv-isp.be/nl/SitePages/Resultaten.aspx