Inloggen

Catherine Pycke is nieuwe voorzitter BCZ

- vrijdag 04/01/2019

Catherine Pycke is verkozen tot voorzitter van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). Catherine Pycke is afgevaardigd bestuurder van Inex Group.

De Raad van Bestuur van BCZ heeft Catherine Pycke verkozen als voorzitter in opvolging van Luc Van Impe. Catherine Pycke is afgevaardigd bestuurder van de familiale zuivelonderneming Inex Group. Zij is een gedreven ondernemer en hecht veel belang aan de uitbouw van een duurzame waardeketen voor melk. Eind 2017 kwam Inex in het nieuws door de overname van het merk Bambix van Danone. Het bedrijf exporteert meer dan de helft van haar omzet , recent ook naar de Aziatische markt.

Catherine Pycke wil met BCZ nog sterker inzetten op een verduurzaming van de zuivelsector. Uit de duurzaamheidsmonitoring , die reeds 5 jaar loopt , blijkt dat er nog heel wat potentieel is. Een verdere verlaging van de carbon footprint en meer hergebruik van water zijn daarbij de speerpunten. Ook de samenwerking binnen de zuivelketen met de landbouworganisaties wil de nieuwe voorzitter naar een hoger niveau brengen. Tot slot wil Catherine Pycke nog meer inzetten op communicatie. De zuivelsector moet haar realisaties meer onder de aandacht brengen . De publicatie van een factbook over duurzaamheid in het najaar 2018 is alvast een goed begin.

Inex is een Belgisch familiaal zuivelbedrijf gelegen in Bavegem dat waarde toevoegt aan het beste wat de natuur ons biedt. Inex realiseert duurzame groei door als innoverende partner heerlijke en gezonde kwaliteitsproducten aan te bieden. Inex haalt dagelijks verse kwaliteitsmelk op bij haar 450 melkveehouders in Vlaanderen en Wallonië. Het bedrijf verwerkt jaarlijks ruim 220 miljoen liter melk waarvan meer dan de helft uitgevoerd wordt. Inex telt 400 medewerkers en heeft een jaarlijkse omzet van meer dan 160 miljoen euro. Met de merken Inex en Bambix heeft Inex een leidende positie als authentieke Belgische zuivelspeler.

 

De Belgische zuivelindustrie

De zuivelindustrie realiseerde in 2017 een omzet van 5,5 miljard euro. Hiervan wordt 60 %, namelijk 3,3 miljard euro, uitgevoerd. De zuivelindustrie verwerkte in 2018 zo’n 4,8 miljard liter melk en leverde rechtstreeks werk aan 5.818 personen. De inspanningen rond duurzaamheid worden duidelijk beloond, met een daling van 26% (2000-2015) van de Carbon Footprint per liter rauwe melk. De zuivelverwerkende industrie realiseerde ook een daling tussen 2005-2017 van 25% in energieverbruik per 1.000 liter verwerkte melk en reduceerde zijn waterverbruik in dezelfde periode met 27%.

 

BCZ

De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie vertegenwoordigt de zuivelindustrie in België. BCZ is zeer representatief: de leden van BCZ zijn goed voor 98 % van de melkophaling en voor ruim 95 % van de omzet van de zuivelindustrie. BCZ neemt deel aan het maatschappelijk debat over onderwerpen waar melk en zuivelproducten aan de orde zijn.

 

(Einde persbericht)

*   *   *

Voor meer informatie of een interview, kunt u contact opnemen met Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder en woordvoerder, 0476/42.00.06

De Belgische zuivelindustrie vermindert toegevoegde suikers en haalt tussentijdse doelstelling

Leuven, 20 augustus 2018 De Belgische zuivelindustrie zette een belangrijke stap in het verminderen van toegevoegde suikers in zuivelproducten zoals yoghurts, yoghurtdrinks en chocomelken.  Hiermee komt zij haar engagement in het kader van het Convenant Evenwichtige Voeding na. Met dit Convenant namen Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, FEVIA en COMEOS samen het initiatief om te werken aan een gezonder voedingspatroon voor de Belgische consument.

Lees meer