Inloggen

Zuivel : gezond voor ons én voor onze economie

Herfelingen - dinsdag 29/04/2014

Toenemende investeringen, stijgende uitvoer, hogere omzetten: de zuivelindustrie in ons land is in volle expansie. In tijden van economische stagnatie kan dat tellen.

De Belgische melk- en zuivelproducten zijn niet alleen in trek in eigen land, maar ook in het buitenland en zelfs in verre landen als China worden ze gewaardeerd! Of hoe melk gezond is voor ons én voor onze economie!

 

De zuivelindustrie kent een nieuwe dynamiek
De zuivelindustrie kent de laatste jaren een duidelijke groei. De afgelopen drie jaren werd er jaarlijks zo’n 150 miljoen euro geïnvesteerd in de zuivelindustrie. Dit is 66 % meer dan tijdens de jaren 2005-2010. Met deze nieuwe investeringen wordt ingespeeld op de toenemende internationale vraag naar melk en zuivelproducten. De toegenomen melkproductie in ons land laat toe dat steeds meer Belgische zuivelproducten uitgevoerd worden. Waar in 2009 het aandeel van de uitvoer in de totale omzet 53 % bedroeg is dit in 2013 toegenomen tot 64 %. Bovendien vinden steeds meer zuivelproducten hun weg naar verre exportbestemmingen. Zo is de uitvoer naar China met 37% gestegen. Wat consumptiemelk betreft, is de uitvoer op één jaar tijd zelfs vertienvoudigd! Het afgelopen jaar voerde de sector voor 3,1 miljard euro aan producten uit zoals kaas, boter, consumptiemelk en melkpoeder. De nieuwe dynamiek in de zuivelindustrie vertaalt zich in een stabiele tewerkstelling. Ruim 5.700 mensen verdienen dagelijks hun brood in de zuivelindustrie.

"De zuivelindustrie is een dynamische economische sector. Hij realiseert groei in zowel omzet als export. De zuivelindustrie is een mooi voorbeeld van innovatief en dynamisch ondernemerschap" aldus Koen Geens, Minister van Financiën.

 

Zuivelproducten een belangrijke pijler van een gezonde voeding
Melk en melkproducten maken al 8000 jaar onderdeel uit van onze voeding. Dit omdat ze van nature zo rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. Ze leveren een substantiële bijdrage aan de vitaminen-, eiwitten- en mineralenvoorziening. Tegelijkertijd bevatten ze relatief weinig calorieën. Ze zijn van nature een belangrijke bron van calcium, vit D en vele andere vitaminen. Het mooie aan melkproducten is dat zij een ideale combinatie zijn van gezond, voedzaam en lekker en dit bovendien aan een toegankelijke prijs.

Na de afschaffing van de melkquota zal de Belgische zuivelindustrie een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de groeiende vraag naar zuivel in de wereld als belangrijke natuurlijke bron van voedingsstoffen. Deze nieuwe dynamiek die onze zuivelindustrie kent veroorzaakt positieve effecten op de tewerkstelling en de handelsbalans en draagt bij tot de welvaart in ons land.