Of nog: slechts 0.6 %, dat is het aandeel van de Belgische zuivelexport naar de VS ten opzicht van de totale Belgische zuivelexport. Het merendeel wordt uitgevoerd naar andere EU-lidstaten, met onze buurlanden Nederland (22%), Frankrijk (18%) en Duitsland (13%) als belangrijkste bestemmingen. De Verenigde Staten staan pas op de 10e plaats onder de niet-EU landen die Belgische zuivel importeren.
Betekent dit dan dat we ons geen zorgen hoeven te maken over mogelijkse beleidswijzigingen van toekomstig Amerikaans president Trump? Met zijn uitspraak “To me, the most beautiful word in the dictionary is tariff, and it’s my favorite word” kondigde hij al universele importtarieven van ten minste 10% aan. Zo’n maatregel zou uiteraard directe gevolgen hebben voor de export van alle landen naar de Verenigde Staten. Maar daarnaast wordt ook een aanzienlijke indirecte impact verwacht: dit beleid zou zowel de wereldhandel als de wereldeconomie negatief beïnvloeden. Op die manier kan ook de Belgische zuivelsector getroffen worden.
Een sterke en concurrerende EU heeft immers wereldhandel nodig. Open handel stimuleert economische groei, creëert banen, biedt de consument een breder aanbod en bevordert innovatie. Daarnaast draagt een divers scala aan handelspartners bij aan een veerkrachtigere toeleveringsketen.