Wat hebben kiwi’s en zuivelproducten gemeen?

09.10.2025

De Europese Commissie keurt voor het eerst een gezondheidsclaim voor een volledig voedingsmiddel goed. De groene kiwi mag officieel gebruik maken van de vermelding ‘Bevorderlijk voor een normale darmfunctie door de frequentie van de stoelgang te verhogen.’ Deze focus op volledige voedingsmiddelen in plaats van individuele voedingsstoffen biedt ook voor zuivel opportuniteiten om de bewezen positieve gezondheidseffecten op o.a. hart- en vaatziekten, darmkanker, osteoporose, diabetes type 2, … meer onder de aandacht te brengen. Deze werden recentelijk wederom bevestigd door een grootschalige studie.

 

Voedingsaanbevelingen bevestigen belang van zuivel

In haar recente geactualiseerde aanbevelingen herbevestigt de Hoge Gezondheidsraad het belang van zuivel in een gezond voedingspatroon en belicht in de voedingsaanbevelingen de rol van zuivel bij de preventie van diverse chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, darmkanker en algemene sterfte. De wetenschappelijke studies om deze positieve gezondheidseffecten te ondersteunen bestaan alvast. Alsook het bewijs dat deze gezondheidseffecten vaak te wijten zijn aan de zuivelmatrix en niet simpelweg het effect van de aanwezige nutriënten. De erkenning van het gezondheidseffect van groene kiwi’s toont alvast de mogelijke evolutie naar gezondheidsclaims op basis van voedingsmiddelen in plaats van individuele nutriënten. 

Lees meer over de plaats van zuivel in de nieuwe aanbevelingen:

Hoge Gezondheidsraad herbevestigt belangrijke plaats zuivel in nieuwe aanbevelingen

 

Zuivel levert bewezen gezondheidsvoordelen

Dit standpunt wordt kracht bijgezet door de resultaten van een recent grootschalig systematisch literatuuroverzicht dat de conclusies van maar liefst 95 studies samenbrengt. De onderzoekers besluiten dat zuivelconsumptie overwegend neutrale tot gunstige effecten heeft op de gezondheid. Zo wordt de consumptie van zuivel gelinkt aan een lager risico op hart- en vaatziekten, colorectale kanker, blaaskanker, borstkanker en mondkanker, osteoporose, overgewicht en diabetes type 2. Vooral gefermenteerde zuivel zoals yoghurt springt eruit door zijn positieve verbanden, al tonen ook andere zuivelproducten meestal neutrale of gunstige effecten.

Association between dairy intake and multiple health outcomes

 

De toekomst van gezondheidsclaims

Waar bij de meeste gezondheidsclaims gekeken wordt naar een gezondheidseffect van een individuele component kan de erkenning van de groene kiwi wel eens het startschot zijn voor een bredere waardering van volwaardige voedingsmiddelen. De verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden om het gezondheidseffect van een voedingsmiddel te onderbouwen brengt een nieuwe complexiteit met zicht mee. Toch lijken de wetenschap en de voedingsaanbevelingen te evolueren in deze richting. BCZ moedigt alvast de ‘Whole Food Approach’ aan ten opzichte van de restrictieve kijk op basis van 1 of enkele individuele nutriënten. 

Vinden we binnenkort ook zuivelproducten met een officieel gezondheidsclaim in de supermarkt? Gezien de talloze studies en aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad hopen wij alleszins van wel! 

Maura

Maura Geypens

Advisor Food Safety & Health and Nutrition
maura.geypens@bcz-cbl.be