Inloggen

Factbook 2022 - Carbon farming & methaanreductie

Elk jaar publiceert de zuivelsector een factbook rond zuivel & duurzaamheid. Dit jaar draait dit rond de opportuniteiten voor een groenere toekomst, met name carbon farming, methaanreductie en circulariteit. Wat houden de begrippen in? Hoe ver staat het wetenschappelijk onderzoek? En wat ondernemen de melkveehouders vandaag? Het zijn allemaal vragen waar dit factbook een antwoord op wil geven. Met feiten en cijfers, met interviews van experten en met voorbeelden uit onderzoek en praktijk – net zoals we dat deden bij de voorgaande 4 edities van het factbook.

Factbook 2022 - Carbon farming & methaanreductie

Factbook

Carbon farming

Carbon farming bevordert een manier van landbouw om koolstof te binden in landbouwbodems. Dat leidt tot een betere bodemkwaliteit en een betere infiltratie van regenwater. Koolstoflandbouw draagt zo bij tot het verminderen van klimaatverandering én maakt landbouwers weerbaarder tegen de gevolgen ervan. 

We interviewden Jean-Baptiste Dollé, afdelingshoofd Milieu bij het Franse onderzoeksinstituut IDELE, over het Franse succesmodel rond carbon credits. Het Belgische platform Claire, 'Clean Air', is alvast op de goede weg om een Belgisch succesverhaal uit te rollen. Onder meer Milcobel neemt carbon credits af via Claire, bij een van hun melkveehouders: Hoeve Heirbaut.

 

Methaanreductie via genetica

Veestapels verbeteren, voor een beter leven voor de veehouders, de dieren en de planeet. Dat is wat CRV (Coöperatie RundveeVerbetering) vandaag doet met 23.000 leden-veehouders in België en Nederland. “Via fokkerij willen we bovendien ons steentje bijdragen om de methaanuitstoot te beperken. De eerste resultaten zijn veelbelovend maar vragen verder onderzoek”, aldus fokkerijspecialist Eric Lievens van CRV.

 

Belang van circulariteit

Circulaire landbouw draagt bij aan de voedselproductie van de toekomst. Maar welke mogelijkheden hebben melkveehouders vandaag om kringlopen te sluiten? Wat is de rol van de koe in dit verhaal? En hoe kunnen onderzoek en technologie leiden tot meer kringlooplandbouw in ons land? Joris Relaes, administrateur-generaal van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), gaat dieper in op het thema circulariteit.

 

In de praktijk

Hoe gaat dat in de praktijk, methaanreductie & circulariteit? We gingen op bezoek bij De Vaerendriesch in Kortenaken en het PLC in Ruiselede waar HappyCliMi getest wordt.

 

 

Bekijk en download het factbook hier!

 

Duurzaamheidssymposium

Het jaarlijkse duurzaamheidssymposium kan je hieronder herbekijken.

Duurzame zuivel: Opportuniteiten voor een groene toekomst. Carbon farming & methaanreductie

 

Filmpjes van melkveehouders

Meer weten over Carbon Farming op Hoeve Heirbaut, biodiversiteit als rode draad doorheen De Vaerendriesch of het project HappyCliMi richting methaanreductie?
Herbekijk dan zeker de video's van de verschillende melkveehouders!

 

Vorige factbooks

Lees zeker ook de factbooks van de voorbije jaren:

Factbook 2021: Inspanningen en uitdagingen rond klimaat, milieu & energie

Factbook 2020: melkveehouders zetten sterk in op dierenwelzijn en diergezondheid

Factbook 2019: De rol van zuivel binnen een gezond en duurzaam voedingspatroon

Factbook 2018: Naar een duurzame zuivelsector in Europa - Ambities, projecten & resultaten in België