18.06.2025

Beste lezer, 

U hoorde het ongetwijfeld in de pers deze week: uit recent onderzoek van Sciensano blijkt dat de eetgewoonten van de Belg nog sterk afwijken van de voedingsaanbevelingen. Hoewel de Hoge Gezondheidsraad het belang van zuivel net herbevestigt, slaagt maar liefst 88% van de Belgen er niet in deze aanbevelingen te halen. Dat betekent dat we de gezondheidsvoordelen van zuivel vandaag onvoldoende benutten — en dus liggen er kansen om via een hogere zuivelconsumptie gezondheidswinsten te boeken. Een boodschap die trouwens ook niet mag ontbreken in het bredere debat over de eiwittransitie!

Ook op wereldvlak zijn er nog volop kansen voor zuivel. Dat werd duidelijk tijdens de presentatie van onze gastspreker van IFCN op de BCZ-jaarvergadering afgelopen vrijdag. In deze nieuwsbrief leest u haar inzichten, samen met mijn persoonlijke take-aways van die boeiende bijeenkomst.
Ondertussen blijven onze zuivelbedrijven, ondanks een uitdagende en turbulente context, onverminderd inzetten op veilige en duurzame zuivelproducten. In deze editie belichten we graag hun inspanningen om voedselverlies zoveel mogelijk te beperken.

Veel leesplezier!

Lien Callewaert
Directeur BCZ