Inloggen

De Belgische zuivelindustrie vermindert toegevoegde suikers en haalt tussentijdse doelstelling

- dinsdag 21/08/2018

Leuven, 20 augustus 2018 De Belgische zuivelindustrie zette een belangrijke stap in het verminderen van toegevoegde suikers in zuivelproducten zoals yoghurts, yoghurtdrinks en chocomelken.  Hiermee komt zij haar engagement in het kader van het Convenant Evenwichtige Voeding na. Met dit Convenant namen Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, FEVIA en COMEOS samen het initiatief om te werken aan een gezonder voedingspatroon voor de Belgische consument.

“BCZ is verheugd te kunnen aankondigen dat de eerste mijlpaal van haar engagement om toegevoegde suikers in zuivelproducten te verminderen bereikt werd. Wij zijn vastberaden om verder op de ingeslagen weg te gaan, om zo onze doelstelling van 8% minder toegevoegde suikers tegen 2020 te bereiken.”, aldus Renaat Debergh, Afgevaardigd Bestuurder BCZ. “Bovendien stellen we vast dat het verbruik van natuuryoghurt zonder toegevoegde suikers is toegenomen met 12% in de afgelopen 3 jaar.”

 

 

Tussentijdse doelstelling gehaald

De inspanningen van de zuivelindustrie lonen: de eerste mijlpaal in het vooropgestelde engagement werd alvast bereikt. Voor zuivel werd immers een globale reductie van -3.8% toegevoegde suikers ten opzichte van 2012 gerealiseerd door de recepten van o.a. yoghurts, yoghurtdrinks en chocomelken aan te passen. Verschillende voorbeelden zijn terug te vinden op www.convenantevenwichtigevoeding.be. De focus werd gelegd op een vermindering van toegevoegde suikers, in lijn met de WHO (World Health Organization) richtlijn van 2015[1].

De Belgische zuivelindustrie is verheugd dat de vooropgestelde aanpak van samenwerking blijkt te werken. De strijd tegen onevenwichtige voedingspatronen en obesitas is immers complex en multifactorieel, en vergt een globale aanpak, waarvan de inspanningen van de zuivelindustrie deel uit maken. De Belgische zuivelindustrie is alvast vastberaden om op de ingeslagen weg verder te gaan om zo de doelstelling van 8% minder toegevoegde suikers tegen 2020 te bereiken.

 

Innovatie en verschuiving in verbruiksgedrag

Om haar steentje bij te dragen tot een gezonder voedingspatroon van de Belgische bevolking beperkt de zuivelindustrie zich echter niet tot een vermindering van toegevoegde suikers. Daarnaast wordt immers ingezet op marketing en productinnovaties. Zo nam in de afgelopen 3 jaar de consumptie van natuuryoghurt zonder toegevoegde suikers met 12% toe (Bron: GfK), en werden recent verschillende innovatieve melkdranken zonder toegevoegde suikers noch zoetstoffen op de markt gebracht.

 

Minder suiker, even voedzaam

Zuivelproducten brengen van nature veel voedzame nutriënten aan voor relatief weinig calorieën. Ze bevatten vitaminen, hoogwaardige eiwitten en mineralen (in het bijzonder calcium), en maken dan ook deel uit van de aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. Hierbij kan de consument kiezen uit een brede waaier aan melk- en zuivelproducten, waaronder talloze varianten met een verlaagd vet- en suikergehalte. Varianten met verlaagd suikergehalte bevatten dezelfde nutriënten als andere zuivelproducten, en zijn dus even voedzaam.

 

[1] WHO richtlijn “Sugars intake for adults and children” van 2015

 

* * * (Einde persbericht)* * *

 

Voor meer informatie of een interview, kunt u contact opnemen met :

Renaat Debergh, woordvoerder BCZ, tel: 0476/42.00.06

   

Voor het gezamenlijk persbericht, zie www.fevia.be