Inloggen

Nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad bevestigen

Zuivel blijft bron van essentiële voedingsstoffen

Leuven - vrijdag 23/09/2016

De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) verwelkomt de herziening van de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) inzake de inname van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en mineralen, waaronder calcium.

Deze aanbevelingen onderstrepen opnieuw de belangrijke bijdrage die zuivelproducten leveren aan een gevarieerd en gezond voedingspatroon.

 

“Zuivelproducten zijn van nature rijk aan essentiële voedingsstoffen”, beklemtoont Renaat Debergh, Afgevaardigd Bestuurder BCZ. “Zo wordt zuivel algemeen erkend als de belangrijkste bron van calcium. ”

 

Zuivel bevat hoogwaardige eiwitten
Eiwitten zijn bouwstoffen en onderhoudsmaterialen die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. De Hoge Gezondheidsraad beveelt voor een volwassen man van 18-59 jaar een inname van 62 g/dag aan en voor een volwassen vrouw van 18-59 jaar 52 g/dag. BCZ verwelkomt dat de HGR opnieuw onderstreept dat naast de benodigde hoeveelheid ook de kwaliteit van de eiwitten belangrijk is. Eiwitten van zuivelproducten zijn van een hoge nutritionele kwaliteit en brengen alle essentiële aminozuren aan in voldoende hoeveelheden en in een goede verhouding.

 

Een rijkdom aan mineralen, in het bijzonder calcium
De HGR bevestigt daarenboven het belang van een voldoende opname van calcium. Zuivelproducten worden erkend als één van de belangrijkste bronnen van calcium. Zo vertegenwoordigen zij in ons Westers voedingspatroon bijna 70% van de totale calciuminname uit voeding. Toch ligt de calciuminname in België, volgens de Belgische Voedselconsumptiepeiling van 2004, ver beneden de aanbevelingen: maar liefst 68% van de vrouwen en 32% van de mannen nemen te weinig calcium op via hun voeding. Calciumsupplementen kunnen nuttig en in sommige gevallen nodig zijn om de calciumbehoefte te helpen dekken, maar ze kunnen de unieke combinatie van essentiële voedingsstoffen van melk en melkproducten niet volledig vervangen. De HGR stelt om dergelijke supplementen voor te behouden voor doelgericht gebruik. Verder beklemtoont de HGR dat bij inname van 4 of meer zuivelproducten per dag geen extra calcium nodig is.

 

Nadruk op toegevoegde suikers
De HGR geeft geen concrete aanbevelingen voor totale suikers, maar benadrukt dat de toegevoegde suikers beperkt moeten worden. Deze suikers worden toegevoegd tijdens het productieproces of de bereiding van voeding. De HGR stelt dat deze toegevoegde suikers maximaal 10% zouden mogen uitmaken van de totale energieopname. Overmatige consumptie van toegevoegde suikers kan niet alleen overgewicht in de hand werken maar kan ook ten koste gaan van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Melk bevat geen toegevoegde suikers.

 

Een ruim zuivelaanbod naargelang behoefte aan vetten
Ook vetten passen, in de aanbevolen hoeveelheden, in een evenwichtig voedingspatroon. Zij leveren niet alleen energie, maar zijn ook een bron van vetzuren en bepaalde vitaminen. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan dat een volwassen persoon maximaal 30-35% van zijn energiebehoefte uit vetten haalt, bij voorkeur uit onverzadigde vetten. De zuivelindustrie biedt een brede waaier aan melk en zuivelproducten aan, waaronder halfvolle en magere varianten. De consument kan zo bewust kiezen en zijn inname van vetten afstemmen op zijn persoonlijke behoeften. Ruim drie kwart van de melk die de Belgen drinken is halfvolle of magere melk.