Inloggen

Agrovoedingssector staat achter landbouwers

BCZ, Belgapom, BFA, BREMA, FEBEV, FENAVIAN, Fresh Trade Belgium, VBT, Vegebe en VIP steunen landbouwers in hun vraag om ademruimte en toekomstperspectief

Leuven - maandag 29/01/2024

De afgelopen dagen werd in verschillende buurlanden actie gevoerd door landbouwers. Ook in België klinkt het protest steeds luider.  De komende week zijn nog veel acties aangekondigd. Met de demonstraties willen de landbouwers de onoverzichtelijke berg regelgeving aan de kaak stellen die de sector de nodige ademruimte en toekomstperspectief ontneemt. De federaties BCZ, Belgapom, BFA, BREMA, FEBEV, FENAVIAN, Fresh Trade Belgium, VBT, Vegebe en VIP steunen als vertegenwoordigers van de agrovoedingssector de noodkreet van de landbouwers.

De oproep van de boeren is de oproep van een hele agrovoedingsketen, van riek tot vork. Elke dag opnieuw zorgt onze volledige agrovoedingsketen voor lokale producten die voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen. De Belgische agrovoedingssector heeft op vlak van duurzaamheid al vele stappen gezet en behoort nu reeds tot de meest duurzame agrovoedingsketen ter wereld. De Belgische agrovoedingsketen is bovendien vastberaden haar weg van verdere verduurzaming te volgen. De diverse schakels in de keten zetten dag in dag uit sterk in op duurzaamheid, in lijn met de nationale en Europese vereisten.

 

Daarvoor zijn echter de nodige ondersteuning en rechtszekerheid voor investeringen in de landbouwsector nodig. Zonder boeren is er immers geen toekomst voor lokale voedselvoorziening en een lokale agrovoedingssector. Gezien de recente geopolitieke ontwikkelingen weten we echter allemaal hoe belangrijk het is om zelfvoorzienend te zijn, zeker in voeding. Duurzame en kwalitatieve voeding van bij ons verdient meer aandacht. De ketenpartners BCZ, Belgapom, BFA, BREMA, FEBEV, FENAVIAN, Fresh Trade Belgium, VBT, Vegebe en VIP pleiten er alvast voor dat deze troeven niet uit handen worden gegeven, en de meerwaardecreatie in eigen land te houden.

 

 

 

 

 

De Agrovoedingsketen is, met zijn 34.325 bedrijven, goed voor zo’n 60 miljard euro omzet. Dit vertaalt zich in 120.000 voltijdse jobs.

 

BCZ-CBL

De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie vertegenwoordigt de zuivelindustrie in België. BCZ is zeer representatief: de leden van BCZ zijn goed voor 98% van de melkophaling en voor ruim 95% van de omzet van de zuivelindustrie. BCZ neemt deel aan het maatschappelijk debat over onderwerpen waar melk en zuivelproducten aan de orde zijn. BCZ zet sterk in op een verdere verduurzaming van de zuivelsector.

 

Belgapom – Vegebe – Fresh Trade Belgium

Belgapom, Vegebe en Fresh Trade Belgium zijn drie federaties onder de koepel van Fvp house. Zij vertegenwoordigen respectievelijk de aardappelverwerkende sector en – handel, de groenteverwerkende sector en de import/export van verse groenten en fruit.

 

BFA

De Belgian Feed Association (BFA) informeert, ondersteunt en adviseert haar leden, de Belgische kern- en diervoederproducenten. BFA streeft samen met haar leden naar de algemene maatschappelijke aanvaarding van een duurzame diervoederproductie. De 133 leden van BFA vertegenwoordigen zo’n 93 % van de nationale productie. Diervoederfabrikanten maken gebruik van hoogwaardige voedermiddelen en herwaarderen jaarlijks rond de 3,5 miljoen ton  nevenstromen van o.a. de voedings- en biobrandstofindustrie die anders op de afvalberg zouden terechtkomen.

 

FEBEV

De Federatie van het Belgisch Vlees is de nationale beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen in de rood vleessector.  Onze sector vertegenwoordigt meer dan 95% van de slachtingen in de varkens -en rundersector in België.  We vertegenwoordigen de stem van onze leden in regionale en nationale fora.  Meer info kunt u terugvinden op www.febev.be. 

 

Fenavian & BREMA

FENAVIAN is de federatie van de Verwerking van Vlees en Andere Eiwitten. BREMA is de federatie van de bereide maaltijden. Elke dag opnieuw zorgen hier meer dan 8000 werknemers in 250 bedrijven voor kwalitatief hoogstaande voeding van bij ons.

VBT

Het VBT vertegenwoordigt en behartigt, zowel op nationaal als op internationaal vlak, de belangen van de Belgische producentencoöperaties in de sector groenten en fruit. Het VBT telt negen leden. Zij realiseerden in 2021 een globale productomzet van ruim 1,1 miljard euro, met 56% groenten en 35% fruit voor de versmarkt, en 9% industriegroenten. Meer informatie vindt u op https://www.vbt.eu/

 

VIP

De vereniging van industriële pluimveeslachthuizen groepeert de bedrijven die pluimvee- en konijnenvlees produceren. De leden van onze vereniging realiseren meer dan 90% van de slachtingen van pluimvee en konijnen in België. VIP is de spreekbuis van de aangesloten leden en vertegenwoordigt hen in diverse organen en overlegstructuren

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Lien Callewaert, Directeur van BCZ, 0476/96.87.07

Michael Gore, Afgevaardigd bestuurder van FEBEV, 0476/52.51.81

Katrien D’hooghe, Managing Director van BFA, 0473/98.00.57

Anneleen Vandewynckel, Directeur Fenavian/Brema, 0474/36.97.58

Luc Vanoirbeek, Algemeen Secretaris VBT, 0477/33.06.35

Christophe Vermeulen, Directeur FVPhouse en CEO Belgapom,0479/52.81.02

Ann Truyen, VIP vzw – vereniging voor Industriële Pluimveeslachterijen, 055/94.99.70

De Belgische zuivelindustrie verminderde toegevoegde suikers met 12%

Leuven, 9 oktober 2023 – De Belgische zuivelverwerkende bedrijven reduceerden het gehalte toegevoegde suikers in hun producten tussen 2012 en 2020 met maar liefst 12%. Daarmee behaalde de leden van BCZ, de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie, de vooropgestelde doelstellingen van 8% van het Convenant Evenwichtige voeding ruimschoots. De bedrijven doen het sowieso goed wat betreft de voedingssamenstelling van hun producten: meer dan de helft van het volledige zuivelgamma bevat helemaal geen toegevoegde suikers. Doordat ze talrijke nutriënten bevatten, dragen melk en melkproducten trouwens bij tot een volwaardig voedingspatroon dat de gezondheid bevordert. Verder bouwend op dit Convenant lanceren Fevia, de Belgische federatie van de voedingsindustrie, en Comeos, de federatie voor handel en diensten ‘Nutri-pact: een coalitie voor beter eten’. Ook binnen Nutri-pact blijven zuivelbedrijven zich inzetten voor verdere innovatie en optimalisatie van hun producten.  “Ik ben zeer trots op de grote inspanningen van onze leden om toegevoegde suikers te verminderen. Dit is niet zo evident als het lijkt, maar via innovaties en productoptimalisaties werd dit mooie resultaat bereikt. Je kan als consument dus met een gerust hart kiezen uit een zeer uitgebreid gamma gezonde zuivelproducten.”, aldus Lien Callewaert, Directeur bij BCZ.

Lees meer

Lees meer