Inloggen

Zuivelproducten zijn van nature rijk aan voedingsstoffen

Melk en zuivelproducten bevatten van nature een mix van essentiële voedingsstoffen zoals calcium, hoogwaardige eiwitten, kalium, fosfor en vitaminen (o.a. B2 en B12).

Zuivel draagt ook bij, zij het in mindere mate, aan de inname van onder meer zink, jodium, vitamine B6 en vitamine A. 

Niet alleen qua hoeveelheid, maar ook wat betreft de kwaliteit van deze voedingsstoffen scoren zuivelproducten goed. Zo neemt het lichaam calcium en andere mineralen uit zuivel goed op. Melkeiwitten zijn hoogwaardige eiwitten: zij bevatten alle essentiële aminozuren in de benodigde hoeveelheden en worden goed opgenomen door het lichaam.

Lees meer

We eten geen nutriënten, maar voedingsmiddelen!

Traditioneel spitst voedingsonderzoek zich toe op de relatie tussen individuele nutriënten (zoals eiwitten, verzadigd vet, calcium,…) en de gezondheid. Echter, steeds vaker verschuift de focus van wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen in hun totaliteit. Hoewel de nutritionele samenstelling al een behoorlijke indicatie geeft, blijkt deze het gezondheidseffect van een voedingsmiddel toch niet helemaal te voorspellen. Een mooi voorbeeld hiervan is kaas: ondanks het gehalte aan verzadigde vetten en zout, blijkt de consumptie het risico op hart- en vaatziekten niet te verhogen. Dat hoeft niet te verbazen: we eten immers geen ‘verzadigd vet’ en ‘zout’, maar producten zoals ‘kaas’. Onderzoekers beschrijven dit als het ‘matrixeffect’, waarmee erkend wordt dat de gezondheidseffecten van voeding veel complexer en verregaander zijn dan deze van de nutriënten dat het bevat.

Lees meer

Volg ons op