Inloggen

WERELDWATERDAG: Elke druppel telt, ook voor de zuivelsector!

Water is een zeer kostbaar goed geworden, zeker in tijden van droogtes, waterschaarstes en afschakelplannen. En helaas komen deze begrippen de voorbije jaren steeds frequenter voor gezien de klimaatsverandering. Net daarom zijn er inspanningen en alternatieven nodig, ook vanuit de zuivelsector! Water speelt in meerdere schakels van de keten een belangrijke rol, zoals drinkwater voor koeien en reinigen van de machines en installaties, en zelfs de melk op zich, dat grotendeels bestaat uit water, kan in het hele waterbesparingsverhaal een interessante rol spelen.

Lees meer

Wat oudjes kunnen leren van sporters…

Zowel voor oudjes als voor sporters is een goede spiermassa van uiterst belang. Sporters hebben het nodig om als eerste over de meet te komen, terwijl het voor ouderen cruciaal is om het fysiek functioneren, en dus de levenskwaliteit te behouden. Daar waar topsporters uitblinken, niet alleen in hun prestaties, maar ook met hun goede spiermassa, blijkt dit voor ouderen een heel ander verhaal. Hoe komt dit, en wat kunnen ouderen van sporters leren?

Lees meer

Duurzame voeding? Hou het eenvoudig!

“Hoe eenvoudiger, hoe beter.” Het is misschien niet meteen een boodschap die je van een onderzoeker zou verwachten. Maar als het over duurzame voeding gaat, houdt bio-econoom Tessa Avermaete (KU Leuven) zich graag aan het KISS-principe: keep it short and simple. Of naar de praktijk vertaald: communiceer eenvoudig over duurzame voeding en geef mensen concrete vuistregels mee.

Lees meer

Factbook Dierenwelzijn

Vandaag hechten we steeds meer belang aan respect voor dieren en hun welzijn. En terecht! Landbouwers zorgen al sinds jaar en dag goed voor hun dieren. Hoe zit het anno 2020 met het welzijn van melkkoeien in België? Wat zijn de nieuwste inzichten? Hoe evolueert dierenwelzijn en hoe borgen we dat in de praktijk? Het zijn allemaal vragen waar dit factbook een antwoord op wil geven. Met feiten en cijfers, met interviews van experten en met voorbeelden uit onderzoek en praktijk – net zoals we dat deden bij de voorgaande edities van het factbook in 2018 en 2019.

Lees meer