Inloggen

Gezond eten op een gezonde planeet

Om steeds meer mensen te voeden en tegelijk het milieu minder te belasten, moeten we overschakelen op meer duurzame voeding. Maar wat betekent dat precies en waarmee moeten we rekening houden? Duurzame voeding begint bij een beperkte ecologische voetafdruk. Maar daar stopt het verhaal nog lang niet. Gezondheid, eetcultuur en prijs spelen eveneens een belangrijke rol voor succes op lange termijn.

Lees meer

Duurzame voeding? Hou het eenvoudig!

“Hoe eenvoudiger, hoe beter.” Het is misschien niet meteen een boodschap die je van een onderzoeker zou verwachten. Maar als het over duurzame voeding gaat, houdt bio-econoom Tessa Avermaete (KU Leuven) zich graag aan het KISS-principe: keep it short and simple. Of naar de praktijk vertaald: communiceer eenvoudig over duurzame voeding en geef mensen concrete vuistregels mee.

Lees meer

Wat zit er achter de hype rond gefermenteerde zuivelproducten?

Kombucha of kimchi, kefir of skyr… Fermentatie is hot! Maar wat is dat eigenlijk, fermentatie? En wat is er zo speciaal aan gefermenteerde zuivel? Worden deze populaire producten terecht geprezen voor hun gezondheidseffecten? Let’s find out!

Lees meer

Factbook Dierenwelzijn

Vandaag hechten we steeds meer belang aan respect voor dieren en hun welzijn. En terecht! Landbouwers zorgen al sinds jaar en dag goed voor hun dieren. Hoe zit het anno 2020 met het welzijn van melkkoeien in België? Wat zijn de nieuwste inzichten? Hoe evolueert dierenwelzijn en hoe borgen we dat in de praktijk? Het zijn allemaal vragen waar dit factbook een antwoord op wil geven. Met feiten en cijfers, met interviews van experten en met voorbeelden uit onderzoek en praktijk – net zoals we dat deden bij de voorgaande edities van het factbook in 2018 en 2019.

Lees meer