De verduurzaming van de zuivelsector is een speerpunt van MilkBE. Het duurzaamheidsprogramma, de “Duurzaamheidsmonitor” genaamd, werd sinds 2014 uitgerold over de hele zuivelketen, van melkveehouder tot transporteur en melkverwerker. De Duurzaamheidsmonitor inventariseert de duurzaamheidsinitiatieven in alle schakels van de keten. Zo worden deze niet alleen in kaart gebracht, maar kan via benchmarking en sensibilisering veder ingezet worden op verduurzaming. Daarnaast toont de sector, met feiten en cijfers, dat ze haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt en haar steentje bijdraagt aan oplossingen voor de klimaatproblematiek.
1. Melkveehouderij
De vernieuwde Duurzaamheidsmonitor geeft een overzicht van meer dan 70 duurzaamheidsinitiatieven die op een frequente, kwantitatieve en geborgde manier verzameld worden. Via de DigiMilk-applicatie krijgt de melkveehouder een mooi overzicht van zijn eigen gegevens, kan ze actualiseren én zichzelf vergelijken met het sectorgemiddelde. Daarnaast kunnen deze gegevens ook ter beschikking gesteld worden aan andere partijen, op voorwaarde dat de melkveehouder hiervoor zijn toestemming geeft via DjustConnect.
2. Melkophaling
Ook tijdens het transport wordt de verduurzaming bijgehouden en gemeten. Dat gebeurt sinds 2006 op basis van de jaarlijkse gegevens van acht
zuivelbedrijven die samen 82% van de nationale melkaanvoer vertegenwoordigen. Deze cijfers tonen hoe de transportsector evolueert op het vlak van aantal kilometers, totale brandstofverbruik, milieuvriendelijkheid van de melkophaalwagens (RMO’s) en efficiëntie per melkophaalwagen.
3. Melkverwerking
Tot slot wordt, sinds 2005, jaarlijks de verduurzaming van de zuivelverwerking bevraagd bij de zuivelverwerkende bedrijven. In 2021 namen 11 site-locaties deel, goed voor ruim 90% van de nationaal verwerkte melk. Zij leveren cijfermateriaal aan over jaarlijkse productie en verwerkte melk,
energie- en waterverbruik, waterrecyclage, afvalwater, CO2-emissie, afvalverwerking en productie van groene stroom.
Vernieuwde digitale Duurzaamheidsmonitor - melkveehouderij
Deze versie kreeg een grondige upgrade en werd gedigitaliseerd met steun van de Vlaamse Overheid, in samenwerking met MCC-Vlaanderen. De vernieuwde Duurzaamheidsmonitor geeft een overzicht van meer dan 70 duurzaamheidsinitiatieven die op een frequente, kwantitatieve en geborgde manier verzameld worden. Via automatisch verkregen data, die reeds in bestaande databanken te vinden zijn, zal dit uiterst efficiënt gebeuren.
In de Duurzaamheidsmonitor worden alle data samengebracht en verwerkt om de verduurzaming van de ganse Vlaamse zuivelsector te stimuleren en valoriseren. Via een dashboard krijgt de melkveehouder een mooi overzicht van zijn eigen gegevens, kan ze actualiseren én zichzelf vergelijken met het sectorgemiddelde. Daarnaast kunnen deze gegevens ook ter beschikking gesteld worden aan andere partijen, op voorwaarde dat de melkveehouder hiervoor zijn toestemming geeft. Op deze manier kunnen steeds de meest recente duurzaamheidsinspanningen worden aangetoond.
DUURZAAMHEIDSMONITOR RAADPLEEGBAAR VIA DIGIMILK
De vernieuwde Duurzaamheidsmonitor maakt deel uit van de gloednieuwe online applicatie DigiMilk, beheerd door MCC-Vlaanderen. DigiMilk geeft een overzicht van de meer dan 70 mogelijke duurzaamheidsinitiatieven. Deze tool voorziet de gemeenschappelijke en generieke basis, met uniforme berekeningswijze en methodiek van deze criteria voor alle melkveehouders. Via het dashboard kan de melkveehouder deze overzichtelijk consulteren, actualiseren en vergelijken met het sectorgemiddelde.
Bijkomende informatie
Hulp nodig?
Instructievideo's via DigiMilk
of contacteer de MCC-helpdesk via info@mcc-vlaanderen.be of 078 15 47 10
Data delen via DjustConnect
Om data op een veilige, efficiënte en transparante manier te verzamelen en eventueel te delen met MilkBE, de zuivelverwerker of ..., werd DigiMilk gekoppeld met DjustConnect, een neutraal datadeelplatform. Dit gebeurt met respect voor de melkveehouder, waarbij administratieve ontzorging voorop staat, maar vooral zodat de melkveehouder eigenaar blijft van zijn eigen data. Zo behoudt hij of zij steeds de controle en kan iedereen, die hiervoor toegang kreeg, op een correcte manier deze data raadplegen.
De Duurzaamheidsmonitor werd ontwikkeld met steun van de Vlaamse Overheid.