Artikels in de kijker
27.11.2024
Artikel
Zuivelsector schakelt versnelling hoger met klimaatscans
Klimaatscans zijn essentieel om de nodige inzichten te krijgen om verder te verduurzamen. Daarom hebben MilkBE, Boerenbond & ILVO de handen in elkaar geslagen om de Klimrek-klimaatscan breed beschikbaar te maken voor melkveehouders. Met deze samenwerking willen ze boeren verder ondersteunen om hun individuele klimaatimpact beter te begrijpen en te verkleinen.
23.11.2023
Artikel
Koolstofvoetafdruk van Belgische melk daalt met 30 % op 20 jaar tijd
De koolstofvoetafdruk van Belgische melk daalt volgens onderzoek van de KU Leuven. In 20 jaar tijd reduceerde de melkveehouderij de koolstofvoetafdruk van melk met 30%. In 2000 was dit gemiddeld nog 1,32 kg CO2-equivalenten per liter rauwe melk die de boerderij verlaat, ten opzichte van 0,93 kg CO2-equivalenten in 2019. De dalende emissies zijn het resultaat van een beter bedrijfsmanagement en betere samenstelling van het veevoeder.
Publicaties
EMF Factbook 2025 - innovatie
OpenenEMF Factbook 2024 Zuivel vandaag en morgen
OpenenEMF Factbook 2023 zuivelindustrie
OpenenDuurzaamheidsrapport 2022
OpenenEMF Factbook 2022 Carbon farming
OpenenEMF Factbook 2021 Energie
OpenenEMF factbook 2020 Dierenwelzijn
OpenenEMF Factbook 2019 Gezond voedingspatroon
OpenenFactbook - filière lait, partenaire du développement durable
OpenenIn beeld: verduurzaming bij zuivelverwerkers
Recente nieuwsberichten
15.10.2025
Artikel
Blije koe, blije boer – hoe de zuivelsector dierenwelzijn borgt
Op 4 oktober vierden we Werelddierendag — hét moment om even stil te staan bij het dier dat het hart vormt van onze sector: de koe. Voor melkveehouders draait alles om hun dieren. Ze zorgen dag en nacht voor hun kudde, want een gezonde, gelukkige koe is de basis voor kwalitatieve melk en is dus ook hun kostbaarste goed. Hoe gaan we hier als sector mee om? Hoe wordt dit opgevolgd? Wat zijn de regels, welke controle is er voorzien en hoe kunnen we dit op sectorniveau nog verder stimuleren? Wat doen we vandaag al en wat zien we in de toekomst? Bij deze een kleine bloemlezing.
15.10.2025
Artikel
Een duurzaam én gezond voedingspatroon: hoe past zuivel in deze puzzel?
Recent verscheen het tweede EAT-Lancet-rapport, dat stelt hoe we tegen 2050 duurzamer moeten eten met 250 gram melk per dag. Echter blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling dat 88% van de Belgen deze hoeveelheid niet haalt. Zowel het EAT-Lancet-rapport als de Belgische aanbevelingen leggen de nadruk op gezondheid én duurzaamheid. En telkens opnieuw blijkt dat zuivel een belangrijke plaats inneemt in een toekomstbestendig voedingspatroon: rijk aan essentiële voedingsstoffen, met een relatief beperkte klimaatimpact. Daarom pleit BCZ er voor om deze 2 elementen steeds samen te beoordelen op een correcte, logische manier. Want zuivel past perfect in de puzzel duurzaam én gezond.
15.10.2025
Artikel
Nieuw factbook: innovatie & duurzaamheid
‘Verduurzaming van de zuivelsector’: een eenvoudig zinnetje, maar in praktijk een brede en ambitieuze oefening. Wat betekent
verduurzaming precies voor de melkveehouderij en de zuivelketen? Hoe krijgen we de hele sector mee? En hoe vertalen we deze visie naar concrete acties, resultaten en innovaties? Lees het allemaal in het nieuwste factbook!
12.06.2025
Artikel
Zuivelindustrie valoriseert voedselverlies zo hoog mogelijk!
Uit een recent BCZ-project om voedselverlies van de zuivelketen in kaart te brengen, blijkt dat zuivelverwerkers hun voedselverlies niet alleen zeer beperkt houden, maar ook uitzonderlijk hoog valoriseren waarbij maar liefst 73% wordt omgezet in diervoeder. Het voedselverlies is met 1,03% van de totale productie zeer klein. Met de nieuwe Europese doelstellingen om voedselverlies in de voedingsindustrie te reduceren met 10% tegen 2030, zet de zuivelindustrie stappen om hun verliezen inzichtelijk te maken met een tool, op maat voor zuivelverwerkers. Deze cijfers tonen dat voedselverlies niet iets is waar ze in de toekomst op zullen inzetten, maar vandaag de dag al mee bezig zijn én al goed op scoren.
17.03.2025
Artikel
Vele wegen leiden naar verduurzaming, maar steeds met dezelfde verkeersregels!
Duurzaamheid is een topprioriteit voor zuivelverwerkers. Daarom stimuleren ze het gebruik van individuele klimaatscans voor hun melkveehouders, die de koolstofvoetafdruk van rauwe melk berekenen en verbeterpunten op maat aanreiken. Ondertussen zijn heel wat tools hiervoor beschikbaar. Cruciaal volgens BCZ is dat gebruikte klimaattools gebaseerd zijn op internationale standaarden, en zo de nodige betrouwbaarheid van de data gegarandeerd kan worden!
27.11.2024
Artikel
Voedselverliezen in de zuivelketen kwantificeren: het ambitieuze project van BCZ
“Meten is weten” is het motto van het project voor het analyseren en kwantificeren van voedselverliezen in de zuivelketen dat wordt uitgevoerd door BCZ en haar partners.
Contactpersoon