Zuivelmarkt

Belgische noteringen

Hier vindt u de wekelijkse Belgische zuivelnoteringen, bepaald door BCZ op basis van informatie ontvangen van haar leden. 

2024 - week 48

noteringen

Melkprijs

Maandelijks ontvangt BCZ van haar leden de gehanteerde prijzen voor vet en eiwit, en de toegepaste premies. Op basis van die gegevens en de reële gehalten vet en eiwit gecommuniceerd door de regio's, berekent BCZ een reële sector (bio-)melkprijs, die u hieronder kan raadplegen. 

Melkprijs en biomelkprijs

 
 

Melkleveringen

Maandelijks ontvangt BCZ leveringsgegevens van de regio's. Hier vindt u de som van de regionale volumes en hun (cumulatieve) evolutie, alsook de gewogen gemiddelden van de gehalten vet en eiwit. 
 

Melkleveringen

 
 

Artikels

Zuivelmarkt
27.11.2024
Artikel

32 miljoen euro

Of nog: slechts 0.6 %, dat is het aandeel van de Belgische zuivelexport naar de VS ten opzicht van de totale Belgische zuivelexport. Het merendeel wordt uitgevoerd naar andere EU-lidstaten, met onze buurlanden Nederland (22%), Frankrijk (18%) en Duitsland (13%) als belangrijkste bestemmingen. De Verenigde Staten staan pas op de 10e plaats onder de niet-EU landen die Belgische zuivel importeren. Betekent dit dan dat we ons geen zorgen hoeven te maken over mogelijkse beleidswijzigingen van toekomstig Amerikaans president Trump?
Zuivelmarkt
29.06.2024
Artikel

Export als belangrijke motor voor de Belgische zuivelindustrie

Belgische zuivelproducten worden voornamelijk geëxporteerd binnen de Europese Unie. In 2022 bleef 70% van de uitgevoerde zuivel binnen de EU. Let wel, het Verenigd Koninkrijk (goed voor 6,5% van de uitvoer in 2019) wordt vanaf 2020 beschouwd als een derde land, terwijl dat in de voorgaande jaren nog niet het geval was. Vandaar de eerder sterke toename in verre export tussen 2019 en 2020.
Zuivelmarkt
29.01.2024
Persbericht

Agrovoedingssector staat achter landbouwers

BCZ, Belgapom, BFA, BREMA, FEBEV, FENAVIAN, Fresh Trade Belgium, VBT, Vegebe en VIP steunen landbouwers in hun vraag om ademruimte en toekomstperspectief De afgelopen dagen werd in verschillende buurlanden actie gevoerd door landbouwers. Ook in België klinkt het protest steeds luider. De komende week zijn nog veel acties aangekondigd. Met de demonstraties willen de landbouwers de onoverzichtelijke berg regelgeving aan de kaak stellen die de sector de nodige ademruimte en toekomstperspectief ontneemt. De federaties BCZ, Belgapom, BFA, BREMA, FEBEV, FENAVIAN, Fresh Trade Belgium, VBT, Vegebe en VIP steunen als vertegenwoordigers van de agrovoedingssector de noodkreet van de landbouwers.
Zuivelmarkt
09.06.2023
Persbericht

Zuivelindustrie vraagt rechtszekerheid en ontwikkelingsruimte voor zuivelsector

De zuivelindustrie stond in 2022 voor gigantische uitdagingen. Daarbij was het doorrekenen van de sterk gestegen prijzen voor melk  en andere grondstoffen alvast de lastigste uitdaging.  Zo steeg de melkprijs op 1 jaar tijd met 47%. Ook de onzekerheid over de beschikbaarheid van voldoende melk in de toekomst blijft doorwegen. Niettegenstaande het moeilijke ondernemingskader leverden de inspanningen van de zuivelondernemingen mooie maatschappelijke resultaten op: een verdere toename van de tewerkstelling, een gestegen handelsoverschot en een record aan investeringen.

Zuivelmarkt
02.03.2023
Persbericht

Agrovoedingssector staat resoluut achter landbouwers

BCZ, BFA, FEBEV en FENAVIAN onderschrijven boodschap van de landbouwsector aan het Vlaams beleid. De agrovoedingssector, vertegenwoordigd door sectorfederaties BCZ (Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie), BFA (Belgian Feed Association), FEBEV (Federatie van het Belgisch Vlees) en FENAVIAN (Federatie van de Verwerking van Vlees en andere eiwitten), steunt de Vlaamse landbouwers. De organisaties onderschrijven hun boodschap aan het Vlaamse beleid: zorg voor een goed stikstofakkoord, keur het GLB onmiddellijk goed en geef lokale voedselproductie een toekomst.
Zuivelmarkt
10.06.2022
Persbericht

Koester betrouwbare lokale zuivelvoorziening

Turbulente tijden voor zuivelindustrie Het zijn turbulente tijden voor de zuivelverwerkers: onverwacht fel stijgende melkprijzen, de oorlog in Oekraïne en herstructureringen in de sector. Daarenboven konden de zuivelbedrijven de prijsstijgingen van grondstoffen, energie, verpakkingen en lonen te langzaam en onvoldoende doorrekenen, wat woog op de bedrijfsresultaten. Hierbij komt nog de onzekerheid over de beschikbaarheid van melk in de toekomst door het Vlaamse stikstofakkoord. Desalniettemin kon de zuivelindustrie het aanbod van zuivelproducten verzekeren en omzet en tewerkstelling stabiel houden. Een lichtpuntje is alvast de toename van investeringen in de zuivelindustrie. “In deze onzekere tijden roep ik iedereen op om onze lokale voorziening van melk te koesteren, we zullen die nog hard nodig hebben“, aldus Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie.

Contactpersoon

Elias

Elias Goyens

Advisor Food Policy & Milk Supply
elias.goyens@bcz-cbl.be