Artikels in de kijker
27.11.2024
Artikel
Vegetariërs moeten extra portie zuivel eten aldus Deense voedingsaanbevelingen
Dat zuivelproducten een belangrijke plaats innemen in een gezonde en duurzame voeding, wordt al langer bevestigd. BCZ nam onlangs de nieuwe voedingsaanbevelingen van verschillende Europese landen onder de loep. Wat blijkt? Mensen die geen vlees eten doen er goed aan om hun zuivelinname te verhogen. Een extra potje yoghurt, glas melk of plakje kaas kan namelijk veel betekenen voor hun gezondheid.
17.06.2024
Artikel
Nieuwe studie onthult risico op nutritionele tekorten voor veel plantaardige voedingspatronen
Een voedingspatroon kan pas duurzaam zijn als het ook gezond is. Een recente studie onderzocht hoe de overstap naar milieubeschermende voedingspatronen de inname van essentiële micronutriënten beïnvloedt. De studie benadrukt de noodzaak van zorgvuldig gekozen voedingspatronen om zowel gezondheids- als milieudoelen te bereiken.
Artikels
27.11.2024
Artikel
Vegetariërs moeten extra portie zuivel eten aldus Deense voedingsaanbevelingen
Dat zuivelproducten een belangrijke plaats innemen in een gezonde en duurzame voeding, wordt al langer bevestigd. BCZ nam onlangs de nieuwe voedingsaanbevelingen van verschillende Europese landen onder de loep. Wat blijkt? Mensen die geen vlees eten doen er goed aan om hun zuivelinname te verhogen. Een extra potje yoghurt, glas melk of plakje kaas kan namelijk veel betekenen voor hun gezondheid.
17.06.2024
Artikel
Nieuwe studie onthult risico op nutritionele tekorten voor veel plantaardige voedingspatronen
Een voedingspatroon kan pas duurzaam zijn als het ook gezond is. Een recente studie onderzocht hoe de overstap naar milieubeschermende voedingspatronen de inname van essentiële micronutriënten beïnvloedt. De studie benadrukt de noodzaak van zorgvuldig gekozen voedingspatronen om zowel gezondheids- als milieudoelen te bereiken.
23.11.2023
Artikel
Zuivelproducten en duurzaamheid zijn verenigbaar!
Moeten we minder dierlijke en meer plantaardige producten eten om voeding en duurzaamheid met elkaar te verzoenen? Ja, maar dat geldt niet voor alle dierlijke producten. Zo is zuivel sterk vertegenwoordigd in verschillende toekomstmodellen om duurzamer te eten.
23.11.2023
Artikel
Eet minder en verminder je klimaatafdruk
Onderzoeksdirecteur Nicole Darmon van het Franse Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (INRA) bestudeert sinds 2010 hoe we op een duurzame manier kunnen eten. De conclusie is duidelijk: allereerst moeten we minder eten. Daarnaast moeten we onze consumptie van vlees minderen en meer plantaardig eten. Ons gebruik van melk en melkproducten hoeft niet drastisch te veranderen.
23.11.2023
Artikel
Gezond eten op een gezonde planeet
Om steeds meer mensen te voeden en tegelijk het milieu minder te belasten, moeten we overschakelen op meer duurzame voeding. Maar wat betekent dat precies en waarmee moeten we rekening houden? Duurzame voeding begint bij een beperkte ecologische voetafdruk. Maar daar stopt het verhaal nog lang niet. Gezondheid, eetcultuur en prijs spelen eveneens een belangrijke rol voor succes op lange termijn.
23.11.2023
Artikel
Zuivel past in een gezonde en duurzame voeding
We moeten gezonder en duurzamer eten, daarover is iedereen het eens. Een concrete en praktische vertaling van dit advies vergt de nodige aandacht. Want eenzijdige interpretaties kunnen tot verwarring leiden.