20.06.2024
Artikel
Ondanks de Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk onze vierde bestemming
Sinds de Brexit onderhandelingen steeg de Belgische uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk beduidend. Ondanks een kleine daling van de uitvoer in 2023, behoudt het VK zijn vierde positie in de lijst met top bestemmingen voor Belgische zuivelproducten.
20.06.2024
Artikel
5 take-away messages van onze Jaarvergadering
Op 14 juni vond de BCZ Jaarvergadering plaats. Traditioneel komen economische cijfers, maar ook inzichten vanuit de sector en daarbuiten daar aan bod. Hieronder de 5 belangrijkste take-away messages die u niet mag missen!
19.06.2024
Artikel
Internationale Zuivel Federatie organiseert jaarlijkse Summit in Parijs van 15 tot 18 oktober
De Internationale Zuivel Federatie (IDF) organiseert van 15 tot 18 oktober de jaarlijkse "World Dairy Summit". Dit jaar vindt het evenement plaats in Parijs.
19.06.2024
Artikel
Eerste interview met de nieuwe BCZ-voorzitter Sébastien Buytaert
Op 14 juni, tijdens de BCZ-Jaarvergadering, nam Sébastien Buytaert, CEO van Lactalis Benelux, na meer dan 5 jaar het stokje over van Catherine Pycke als voorzitter van BCZ. Hoogtijd dus om hem beter te leren kennen.
17.06.2024
Artikel
Nieuwe studie onthult risico op nutritionele tekorten voor veel plantaardige voedingspatronen
Een voedingspatroon kan pas duurzaam zijn als het ook gezond is. Een recente studie onderzocht hoe de overstap naar milieubeschermende voedingspatronen de inname van essentiële micronutriënten beïnvloedt. De studie benadrukt de noodzaak van zorgvuldig gekozen voedingspatronen om zowel gezondheids- als milieudoelen te bereiken.
14.06.2024
Persbericht
Zuivelverwerkers geloven in de toekomst, maar vragen dringend gepast langetermijnbeleid
Met een omzet van 7 miljard euro in 2023 vertegenwoordigt de zuivelindustrie maar liefst 9% van de totale voedingsindustrie, de grootste industriële sector van België. Dit groot economisch belang staat in schril contrast met de lage marges van de zuivelindustrie die in 2022 zelfs tot 1.03 % daalden. Toch pakten zuivelverwerkers het afgelopen jaar de uitdagingen die op hen afkomen aan, en bewezen ze zo volop de kaart van de toekomst te trekken. Maar om de troeven van de lokale duurzame zuivelproductie maximaal te valoriseren, is een lange termijn beleid voor de hele sector noodzakelijk.
14.06.2024
Persbericht
Sébastien Buytaert wordt nieuwe BCZ-voorzitter
Sébastien Buytaert is verkozen tot voorzitter van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) en neemt zo het stokje over van Catherine Pycke. Sébastien is de CEO van Lactalis Benelux en zetelt al bijna 10 jaar in het Bestuursorgaan van de federatie.
05.03.2024
Persbericht
Belgische zuivelbedrijven engageren zich om zuivelketen verder te verduurzamen
De Belgische zuivelverwerkende bedrijven nemen sectorale engagementen in kader van het nieuwe Duurzaamheidscharter van MilkBE. Naast de verduurzaming in hun eigen vestigingen, willen de zuivelverwerkers ook de melkveehouders verder ondersteunen in hun duurzaamheidsverhaal. Dit kan op verschillende manieren, gaande van de uitbetaling van duurzaamheidspremies, of introductie van duurzaamheidsprogramma’s tot de ondersteuning van specifieke maatregelen. Daarnaast zullen BCZ en haar leden ook actief aan de slag gaan met individuele klimaatscans.
29.01.2024
Persbericht
Agrovoedingssector staat achter landbouwers
BCZ, Belgapom, BFA, BREMA, FEBEV, FENAVIAN, Fresh Trade Belgium, VBT, Vegebe en VIP steunen landbouwers in hun vraag om ademruimte en toekomstperspectief
De afgelopen dagen werd in verschillende buurlanden actie gevoerd door landbouwers. Ook in België klinkt het protest steeds luider. De komende week zijn nog veel acties aangekondigd. Met de demonstraties willen de landbouwers de onoverzichtelijke berg regelgeving aan de kaak stellen die de sector de nodige ademruimte en toekomstperspectief ontneemt. De federaties BCZ, Belgapom, BFA, BREMA, FEBEV, FENAVIAN, Fresh Trade Belgium, VBT, Vegebe en VIP steunen als vertegenwoordigers van de agrovoedingssector de noodkreet van de landbouwers.
23.11.2023
Artikel
Grasland kan evenveel koolstof opslaan als bos!
Weilanden zijn belangrijke ecosystemen en een vorm van landgebruik die een reeks nuttige producten oplevert. Omdat gras niet eetbaar is voor de mens, kan vee het gras verwerken en omzetten in nuttige producten en middelen (zoals melk en vlees) of in zeer belangrijke ecosysteemdiensten (biodiversiteit, bevoorrading van zuiver water, overstromingspreventie en koolstofvastlegging).
23.11.2023
Artikel
Zuivelproducten en duurzaamheid zijn verenigbaar!
Moeten we minder dierlijke en meer plantaardige producten eten om voeding en duurzaamheid met elkaar te verzoenen? Ja, maar dat geldt niet voor alle dierlijke producten. Zo is zuivel sterk vertegenwoordigd in verschillende toekomstmodellen om duurzamer te eten.
23.11.2023
Artikel
Eet minder en verminder je klimaatafdruk
Onderzoeksdirecteur Nicole Darmon van het Franse Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (INRA) bestudeert sinds 2010 hoe we op een duurzame manier kunnen eten. De conclusie is duidelijk: allereerst moeten we minder eten. Daarnaast moeten we onze consumptie van vlees minderen en meer plantaardig eten. Ons gebruik van melk en melkproducten hoeft niet drastisch te veranderen.
23.11.2023
Artikel
Gezond eten op een gezonde planeet
Om steeds meer mensen te voeden en tegelijk het milieu minder te belasten, moeten we overschakelen op meer duurzame voeding. Maar wat betekent dat precies en waarmee moeten we rekening houden? Duurzame voeding begint bij een beperkte ecologische voetafdruk. Maar daar stopt het verhaal nog lang niet. Gezondheid, eetcultuur en prijs spelen eveneens een belangrijke rol voor succes op lange termijn.
23.11.2023
Artikel
Zuivel past in een gezonde en duurzame voeding
We moeten gezonder en duurzamer eten, daarover is iedereen het eens. Een concrete en praktische vertaling van dit advies vergt de nodige aandacht. Want eenzijdige interpretaties kunnen tot verwarring leiden.
23.11.2023
Artikel
WERELDWATERDAG: Elke druppel telt
De klimaatsverandering maat van water een kostbaar goed. Net daarom zet de zuivelsector in op extra inspanningen en alternatieven. Niet enkel melkveehouders, die water nodig hebben voor hun koeien, maar ook de zuivelverwerkende bedrijven bespraken water. Maar hoe doen ze dit concreet?
23.11.2023
Artikel
Koolstofvoetafdruk van Belgische melk daalt met 30 % op 20 jaar tijd
De koolstofvoetafdruk van Belgische melk daalt volgens onderzoek van de KU Leuven. In 20 jaar tijd reduceerde de melkveehouderij de koolstofvoetafdruk van melk met 30%. In 2000 was dit gemiddeld nog 1,32 kg CO2-equivalenten per liter rauwe melk die de boerderij verlaat, ten opzichte van 0,93 kg CO2-equivalenten in 2019. De dalende emissies zijn het resultaat van een beter bedrijfsmanagement en betere samenstelling van het veevoeder.
23.11.2023
Artikel
Symposium "La filière lait, un partenaire du développement durable".
Op vrijdag 19 november organiseerde MilkBE in samenwerking met APAQ-W een Duurzaamheidssymposium in Wallonië, getiteld "La filière lait, un partenaire du développement durable".
23.11.2023
Artikel
Strijd tegen methaan via het Convenant Enterische Emissies
Met het Convenant Enterische Emissies Rundvee 2019-2030 engageerden 15 organisaties (onderzoeksinstellingen, veevoederfabrikanten, overheid en landbouworganisaties, …) zich om de enterische methaanemissies tegen 2030 met 19% te verminderen ten opzichte van 2005. Samen ondertekenden ze de belofte om mee te werken aan de vermindering van de methaanuitstoot die ontstaat bij het spijsverteringsproces bij rundvee.