Artikels

Melkaanvoer
15.10.2025
Artikel

Geen duurzame toekomst voor melkveehouderij zonder verwerking

De Europese en Vlaamse landbouwvisies zetten terecht in op het versterken van landbouwers en het verzekeren van hun toekomst. BCZ deelt die ambitie, maar benadrukt dat de melkveehouderij niet losstaat van de verwerkende industrie. In België, waar 70% van de melk via coöperaties wordt opgehaald, zijn beide sterk verweven. Daarom pleit BCZ voor beleid en visie dat beide schakels betrekt, melkveehouders én verwerkers samen – want alleen door samenwerking blijft de zuivelsector duurzaam, competitief en toekomstgericht.
Duurzaamheid
15.10.2025
Artikel

Een duurzaam én gezond voedingspatroon: hoe past zuivel in deze puzzel?

Recent verscheen het tweede EAT-Lancet-rapport, dat stelt hoe we tegen 2050 duurzamer moeten eten met 250 gram melk per dag. Echter blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling dat 88% van de Belgen deze hoeveelheid niet haalt. Zowel het EAT-Lancet-rapport als de Belgische aanbevelingen leggen de nadruk op gezondheid én duurzaamheid. En telkens opnieuw blijkt dat zuivel een belangrijke plaats inneemt in een toekomstbestendig voedingspatroon: rijk aan essentiële voedingsstoffen, met een relatief beperkte klimaatimpact. Daarom pleit BCZ er voor om deze 2 elementen steeds samen te beoordelen op een correcte, logische manier. Want zuivel past perfect in de puzzel duurzaam én gezond.
Duurzaamheid
15.10.2025
Artikel

Nieuw factbook: innovatie & duurzaamheid

‘Verduurzaming van de zuivelsector’: een eenvoudig zinnetje, maar in praktijk een brede en ambitieuze oefening. Wat betekent verduurzaming precies voor de melkveehouderij en de zuivelketen? Hoe krijgen we de hele sector mee? En hoe vertalen we deze visie naar concrete acties, resultaten en innovaties? Lees het allemaal in het nieuwste factbook!
Duurzaamheid
15.10.2025
Artikel

Blije koe, blije boer – hoe de zuivelsector dierenwelzijn borgt

Op 4 oktober vierden we Werelddierendag — hét moment om even stil te staan bij het dier dat het hart vormt van onze sector: de koe. Voor melkveehouders draait alles om hun dieren. Ze zorgen dag en nacht voor hun kudde, want een gezonde, gelukkige koe is de basis voor kwalitatieve melk en is dus ook hun kostbaarste goed. Hoe gaan we hier als sector mee om? Hoe wordt dit opgevolgd? Wat zijn de regels, welke controle is er voorzien en hoe kunnen we dit op sectorniveau nog verder stimuleren? Wat doen we vandaag al en wat zien we in de toekomst? Bij deze een kleine bloemlezing.
Gezondheid
09.10.2025
Artikel

Wat hebben kiwi’s en zuivelproducten gemeen?

De Europese commissie keurt voor het eerst een gezondheidsclaim voor een volledig voedingsmiddel goed. De groene kiwi mag officieel gebruik maken van de vermelding ‘Bevorderlijk voor een normale darmfunctie door de frequentie van de stoelgang te verhogen.’ Deze focus op volledige voedingsmiddelen in plaats van individuele voedingsstoffen biedt ook voor zuivel opportuniteiten om de bewezen positieve gezondheidseffecten op o.a. hart- en vaatziekten, darmkanker, osteoporose, diabetes type 2, … meer onder de aandacht te brengen. Deze werden recentelijk wederom bevestigd door een grootschalige studie.
Gezondheid
17.06.2025
Persbericht

Hoge Gezondheidsraad herbevestigt belangrijke plaats zuivel in nieuwe aanbevelingen

De Hoge Gezondheidsraad bevestigt de belangrijke plaats van zuivel in de nieuwe voedingsaanbevelingen. In dit advies wordt een dagelijkse hoeveelheid van 250-500 gr per dag van melk en melkproducten aanbevolen. De nieuwe voedselconsumptiepeiling, die de aanbevelingen toetst aan de realiteit, stelt dat 88% van de volwassen Belgen hier niet aan voldoet met een gemiddelde zuivelconsumptie van slechts 151 gr per dag. “We zijn blij dat de Hoge Gezondheidsraad nogmaals bevestigt dat zuivel een belangrijke rol speelt in een gezond en duurzaam voedingspatroon. De te lage consumptie van melk en zuivel is echter zorgwekkend, want zo worden de positieve gezondheidsvoordelen van zuivel onvoldoende benut”, stelt Lien Callewaert van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ).
Melkaanvoer
17.06.2025
Artikel

Zuivelexpert IFCN ziet kansen voor uiterst weerbare zuivelsector

Aan de hand van tal van sprekende voorbeelden schetste keynote speaker Milica Kocić, zuiveleconoom bij IFCN, de economische toekomstperspectieven en uitdagingen van de zuivelwereld tijdens de BCZ Algemene Vergadering. De conclusie was glashelder: de zuivelsector heeft zich het afgelopen decennium bewezen als bijzonder weerbaar en wist tal van externe bedreigingen het hoofd te bieden. Ook in de toekomst zullen talloze uitdagingen op het pad van de zuivelsector liggen. IFCN voorspelt dat – om de groeiende wereldbevolking te voeden in 2035 – maar liefst 15% meer melk geproduceerd en geconsumeerd zal worden, evenwel met minder melkkoeien.
Gezondheid
16.06.2025
Artikel

De eiwittransitie vraagt om meer dan alleen eiwitdenken

Zuivel levert niet alleen hoogwaardige eiwitten, maar ook een unieke mix van nutriënten die samen gunstige effecten hebben op de gezondheid. Daardoor is het niet eenvoudig uitwisselbaar met andere voedingsbronnen. Nieuw onderzoek onderstreept het belang van de zuivelmatrix en roept op de meerwaarde van zuivel mee te nemen in voedingsbeleid en aanbevelingen.
13.06.2025
Persbericht

Zuivelverwerkers tonen zich weerbaar in complexe context met rendabiliteit onder druk

De Belgische zuivelsector staat op een scharniermoment. Terwijl het thuisverbruik stijgt en de internationale vraag verder groeit, staan zuivelverwerkers onder druk door lage marges en vele onzekerheden. Dit noopte tot voorzichtigheid wat zich reflecteert in een daling van de investeringen met 6%. Toch zetten zuivelverwerkers met een omzet van 7,3 miljard euro in 2024 een mooi resultaat neer. Zuivelbedrijven tonen zich veerkrachtig en toekomstgericht en zetten hun weerbaarheid op scherp. Daarom roept BCZ, de federatie van zuivelverwerkers, op tot erkenning van de strategische rol van de zuivelverwerkers en pleit voor een doordacht industriebeleid. “Met duurzaamheidsinspanningen, samenwerking en efficiëntiewinsten doorheen de keten wil de zuivelindustrie haar competitiviteit behouden en verder bouwen aan een rendabele toekomst van de hele zuivelsector. We vragen aan de overheid om deze visie structureel te verankeren in haar beleid, en zo de sector naar waarde te schatten”, aldus Lien Callewaert, directeur BCZ.
Duurzaamheid
12.06.2025
Artikel

Zuivelindustrie valoriseert voedselverlies zo hoog mogelijk!

Uit een recent BCZ-project om voedselverlies van de zuivelketen in kaart te brengen, blijkt dat zuivelverwerkers hun voedselverlies niet alleen zeer beperkt houden, maar ook uitzonderlijk hoog valoriseren waarbij maar liefst 73% wordt omgezet in diervoeder. Het voedselverlies is met 1,03% van de totale productie zeer klein. Met de nieuwe Europese doelstellingen om voedselverlies in de voedingsindustrie te reduceren met 10% tegen 2030, zet de zuivelindustrie stappen om hun verliezen inzichtelijk te maken met een tool, op maat voor zuivelverwerkers. Deze cijfers tonen dat voedselverlies niet iets is waar ze in de toekomst op zullen inzetten, maar vandaag de dag al mee bezig zijn én al goed op scoren.
Voedingsreglementering
17.03.2025
Artikel

Belgische vlag op uw melkverpakking: niet alleen in België verwerkt, maar ook 100% van Belgische melk

Naar aanleiding van de recente campagne van de FOD Economie “Gebruik je boerenverstand, check het etiket” en met internationale consumentendag in het vooruitzicht stelt BCZ haar visie scherp: een Belgische vlag op melkverpakking betekent niet alleen ‘verwerkt in België’, maar ook “gemaakt met 100% Belgische melk”. Hiermee wil de federatie de consument de weg wijzen naar écht lokale basisproducten: lokaal verwerkt met lokale grondstoffen. Het is meteen ook een oproep om bewust te kiezen voor de lokale zuivelsector. Want onze Belgische melkveehouders en zuivelverwerkers zorgen samen voor topkwaliteit en dat mag geweten zijn!
Duurzaamheid
17.03.2025
Artikel

Vele wegen leiden naar verduurzaming, maar steeds met dezelfde verkeersregels!

Duurzaamheid is een topprioriteit voor zuivelverwerkers. Daarom stimuleren ze het gebruik van individuele klimaatscans voor hun melkveehouders, die de koolstofvoetafdruk van rauwe melk berekenen en verbeterpunten op maat aanreiken. Ondertussen zijn heel wat tools hiervoor beschikbaar. Cruciaal volgens BCZ is dat gebruikte klimaattools gebaseerd zijn op internationale standaarden, en zo de nodige betrouwbaarheid van de data gegarandeerd kan worden!
Gezondheid
17.03.2025
Artikel

Nieuwe studies bevestigen: zuivel beschermt tegen darmkanker en overgewicht!

Recente studies tonen aan dat melk en yoghurt een beschermend effect hebben tegen darmkanker en preventief werken tegen overgewicht. Echter staat zuivel al jaren op het menu voor hun belangrijke voedingsstoffen. Deze onderzoeken werpen nieuw licht op hun gezondheidsvoordelen, die door hun unieke structuur verder reiken dan verwacht.
Voedselveiligheid
17.03.2025
Artikel

De oprichting en de toekomst van het FAVV: een blik vanuit de zuivelsector

Het FAVV vierde in februari haar 25ste verjaardag. De oprichting van het FAVV had 25 jaar geleden een grote impact, ook op BCZ en haar leden. Renaat Debergh, voormalig Afgevaardigd Bestuurder van BCZ, vertelt hoe hij de oprichting van het FAVV heeft ervaren. Lien Callewaert, huidig directeur van BCZ werpt een blik op de toekomst.
Duurzaamheid
27.11.2024
Artikel

Zuivelsector schakelt versnelling hoger met klimaatscans

Klimaatscans zijn essentieel om de nodige inzichten te krijgen om verder te verduurzamen. Daarom hebben MilkBE, Boerenbond & ILVO de handen in elkaar geslagen om de Klimrek-klimaatscan breed beschikbaar te maken voor melkveehouders. Met deze samenwerking willen ze boeren verder ondersteunen om hun individuele klimaatimpact beter te begrijpen en te verkleinen.