Eerste interview met de nieuwe BCZ-voorzitter Sébastien Buytaert

19.06.2024

Op 14 juni, tijdens de BCZ-Jaarvergadering, nam Sébastien Buytaert, CEO van Lactalis Benelux, na meer dan 5 jaar het stokje over van Catherine Pycke als voorzitter van BCZ. Hoogtijd dus om hem beter te leren kennen.
 

Hoe bent u in de zuivelsector terecht gekomen?
Ik ben altijd gefascineerd geweest door de voedingssector, en vooral door melk. Na mijn studie Bedrijfskunde aan de UCL begon ik mijn carrière direct bij Nestlé in babyvoeding. Vervolgens ging ik aan de slag bij Lactalis, specifiek voor verse zuivelproducten. Later breidde dit uit naar allerlei zuivelproducten, zoals kaas, boter en consumptiemelk. Vandaag ben ik verantwoordelijk voor Lactalis in Benelux, wat België, Nederland en Luxemburg omvat. We werken steeds nauw samen met onze lokale melkveehouders. Lactalis is gekend van merken als Président, Galbani, Salakis, Lactel en Leerdammer, maar biedt ook diverse foodservices aan.


Je kent de sector duidelijk goed. Hoe goed ken je BCZ en wat zijn jouw verwachtingen als voorzitter?
Ik zetel al bijna 10 jaar in het Bestuursorgaan van BCZ, wat mij één van de oudste leden maakt. Ik kijk er vooral naar uit om het BCZ-team, met Lien sinds 1 jaar aan het roer, actief te begeleiden en te ondersteunen. Dit doe ik samen met de ondervoorzitters, Louis Ska en Catherine Pycke, die ik graag expliciet wil bedanken voor haar jarenlange inzet als voorzitter.


Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor de zuivelsector?
Op Europees niveau is de grootste uitdaging het beter valoriseren van de hele zuivelketen, van melkveehouder tot klant. Zuivel is een gezond product, rijk aan eiwitten en betaalbaar. Daarnaast is het ook nog eens lekker en verkrijgbaar in allerlei vormen, voor groot en klein. We moeten trots zijn op onze producten! In die optiek is het dan ook vreemd dat een bus melk goedkoper is dan een fles water. Daarom moeten we de samenwerking met de partners in de keten versterken om de toekomst van de sector te waarborgen. Bijkomend moeten we ons ook inzetten om, met duidelijke engagementen, onze uitstoot te verminderen, zowel als melkveehouder als zuivelindustrie.


Hoe wil je jouw visie doortrekken binnen de werking van BCZ?
BCZ is een van de belangrijkste subsectoren binnen Fevia en zeer representatief, aangezien bijna alle zuivelbedrijven lid zijn. Meer dan ooit moeten we als sectorfederatie de legitimiteit en fierheid van onze producten verdedigen bij overheid, pers en in de keten. De missie van BCZ moet erin blijven bestaan om elk lid te helpen via concrete acties om zo hun activiteiten in België op een goede manier verder te ontwikkelen en uit te bouwen.


Je zit al een tijdje in de sector, maar hoe zie je de toekomst van zuivelsector?
Ik ben zeer optimistisch over de toekomst van de Belgische zuivelsector. De vraag naar zuivel blijft groot, vooral op gebied van export. We zijn wereldwijd bekend om onze kwalitatieve producten. We moeten wel een betere valorisatie van de keten bereiken door meer toegevoegde waarde in zuivelproducten te creëren, omdat het aanbod van melk niet voldoende zal zijn om aan de vraag te voldoen. Aangezien België een klein landje is binnen Europa, zullen Europese regelgevingen, zoals het GLB en Green Deal, doorslaggevend zijn om een winstgevende toekomst van de sector op lange termijn te garanderen.

 

Bedankt Sébastien voor dit interview, jouw interessante kijk op de zaken en veel succes als voorzitter van BCZ!

Jolien

Jolien Willems

Advisor Sustainability & Communication
jolien.willems@bcz-cbl.be