23.11.2023
Artikel
Gezond eten op een gezonde planeet
Om steeds meer mensen te voeden en tegelijk het milieu minder te belasten, moeten we overschakelen op meer duurzame voeding. Maar wat betekent dat precies en waarmee moeten we rekening houden? Duurzame voeding begint bij een beperkte ecologische voetafdruk. Maar daar stopt het verhaal nog lang niet. Gezondheid, eetcultuur en prijs spelen eveneens een belangrijke rol voor succes op lange termijn.
09.10.2023
Persbericht
De Belgische zuivelindustrie verminderde toegevoegde suikers met 12%
Door optimalisatie en innovatie behaalde de zuivelindustrie ruimschoots zijn vooropgestelde doelstelling. De Belgische zuivelverwerkende bedrijven reduceerden het gehalte toegevoegde suikers in hun producten tussen 2012 en 2020 met maar liefst 12%. Daarmee behaalde de leden van BCZ, de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie, de vooropgestelde doelstellingen van 8% van het Convenant Evenwichtige voeding ruimschoots.
31.08.2023
Artikel
We eten geen nutriënten, maar voedingsmiddelen!
Traditioneel spitst voedingsonderzoek zich toe op de relatie tussen individuele nutriënten (zoals eiwitten, verzadigd vet, calcium,…) en de gezondheid. Echter, steeds vaker verschuift de focus van wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen in hun totaliteit. Hoewel de nutritionele samenstelling al een behoorlijke indicatie geeft, blijkt deze het gezondheidseffect van een voedingsmiddel toch niet helemaal te voorspellen.
23.08.2023
Artikel
15% minder toegevoegde suikers: doelstelling ruimschoots gehaald!
Tussen 2012 en 2020 zette de zuivelindustrie zichzelf een reductiedoelstelling van 8% in toegevoegde suikers voorop binnen het “Convenant Evenwichtige Voeding”, dat destijds afgesloten werd tussen de Federale Overheid, Fevia en Comeos. Deze doelstelling werd ruimschoots behaald in 2020 met een reductie van 12%. Maar de zuivelverwerkers bewezen het jaar nadien dat ook zonder formeel engagement er grote stappen gezet worden, met als resultaat een totale vermindering van toegevoegde suikers van 15% (2012-2021). Daarnaast moet benadrukt worden dat het grootste deel van het betrokken gamma gewoonweg geen toegevoegde suikers bevat (GFK, 2021).
17.06.2024
Artikel
Nieuwe studie onthult risico op nutritionele tekorten voor veel plantaardige voedingspatronen
Een voedingspatroon kan pas duurzaam zijn als het ook gezond is. Een recente studie onderzocht hoe de overstap naar milieubeschermende voedingspatronen de inname van essentiële micronutriënten beïnvloedt. De studie benadrukt de noodzaak van zorgvuldig gekozen voedingspatronen om zowel gezondheids- als milieudoelen te bereiken.
23.11.2023
Artikel
Zuivelproducten en duurzaamheid zijn verenigbaar!
Moeten we minder dierlijke en meer plantaardige producten eten om voeding en duurzaamheid met elkaar te verzoenen? Ja, maar dat geldt niet voor alle dierlijke producten. Zo is zuivel sterk vertegenwoordigd in verschillende toekomstmodellen om duurzamer te eten.
23.11.2023
Artikel
Eet minder en verminder je klimaatafdruk
Onderzoeksdirecteur Nicole Darmon van het Franse Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (INRA) bestudeert sinds 2010 hoe we op een duurzame manier kunnen eten. De conclusie is duidelijk: allereerst moeten we minder eten. Daarnaast moeten we onze consumptie van vlees minderen en meer plantaardig eten. Ons gebruik van melk en melkproducten hoeft niet drastisch te veranderen.
23.11.2023
Artikel
Zuivel past in een gezonde en duurzame voeding
We moeten gezonder en duurzamer eten, daarover is iedereen het eens. Een concrete en praktische vertaling van dit advies vergt de nodige aandacht. Want eenzijdige interpretaties kunnen tot verwarring leiden.
31.08.2023
Artikel
8 % minder toegevoegde suikers tegen 2020
Op 13 juni 2016 ondertekenden minister van Volksgezondheid Maggie De Block, de FOD Volksgezondheid, FEVIA en COMEOS het Convenant Evenwichtige Voeding. In dit kader engageert de Belgische zuivelindustrie zich om het gehalte toegevoegde suikers in haar producten te verminderen met 8 % tegen 2020.
31.08.2023
Artikel
Aanbevolen door gezondheidsinstanties
Melk en melkproducten worden wereldwijd aanbevolen door onafhankelijke gezondheidsinstanties. Ook in België behoren ze tot de officiële aanbevelingen inzake de inname van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en mineralen, waaronder calcium. Niettemin gebruikt de gemiddelde Belg nog te weinig melk en zuivelproducten.
31.08.2023
Artikel
Aanmoedigingsbeleid op school voor zuivel
De Vlaamse Regering engageert zich om het verbruik van melk en zuivelproducten op school aan te moedigen. Witte melk en ongezoete zuivelproducten werden hiertoe opgenomen in de Kieskeurig basisaanbevelingen van VIGeZ.
31.08.2023
Artikel
Zoutgehalte in kaas gedaald met 8%
Ook op het vlak van de vermindering van het zoutgehalte van kaas deed de zuivelindustrie reeds aanzienlijke inspanningen. In de periode 2009-2012 werd een vermindering met 8 % gerealiseerd van het zoutgehalte in kaas.
31.08.2023
Artikel
Wat oudjes kunnen leren van sporters…
Zowel voor oudjes als voor sporters is een goede spiermassa van uiterst belang. Sporters hebben het nodig om als eerste over de meet te komen, terwijl het voor ouderen cruciaal is om het fysiek functioneren, en dus de levenskwaliteit te behouden. Daar waar topsporters uitblinken, niet alleen in hun prestaties, maar ook met hun goede spiermassa, blijkt dit voor ouderen een heel ander verhaal. Hoe komt dit, en wat kunnen ouderen van sporters leren?
31.08.2023
Artikel
Waarom je wel nog zuivel mag eten als je lactose-intolerant bent
Wat is dat eigenlijk, lactose ? Lactose oftewel melksuiker is een suiker dat van nature aanwezig is in melk van alle zoogdieren, dus ook die van de mens. In ons lichaam wordt lactose verteerd door het enzyme “lactase”, dat in de dunne darm wordt aangemaakt. Op die manier levert lactose ons energie. Bovendien stellen sommige onderzoeken dat lactose bijdraagt tot een betere opname van mineralen en zelfs als prebioticum kan worden aanzien.
31.08.2023
Artikel
Wat zit er achter de hype rond gefermenteerde zuivelproducten?
Kombucha of kimchi, kefir of skyr… Fermentatie is hot! Maar wat is dat eigenlijk, fermentatie? En wat is er zo speciaal aan gefermenteerde zuivel? Worden deze populaire producten terecht geprezen voor hun gezondheidseffecten? Let’s find out!