05.03.2024
Persbericht
Belgische zuivelbedrijven engageren zich om zuivelketen verder te verduurzamen
De Belgische zuivelverwerkende bedrijven nemen sectorale engagementen in kader van het nieuwe Duurzaamheidscharter van MilkBE. Naast de verduurzaming in hun eigen vestigingen, willen de zuivelverwerkers ook de melkveehouders verder ondersteunen in hun duurzaamheidsverhaal. Dit kan op verschillende manieren, gaande van de uitbetaling van duurzaamheidspremies, of introductie van duurzaamheidsprogramma’s tot de ondersteuning van specifieke maatregelen. Daarnaast zullen BCZ en haar leden ook actief aan de slag gaan met individuele klimaatscans.
23.11.2023
Artikel
Gezond eten op een gezonde planeet
Om steeds meer mensen te voeden en tegelijk het milieu minder te belasten, moeten we overschakelen op meer duurzame voeding. Maar wat betekent dat precies en waarmee moeten we rekening houden? Duurzame voeding begint bij een beperkte ecologische voetafdruk. Maar daar stopt het verhaal nog lang niet. Gezondheid, eetcultuur en prijs spelen eveneens een belangrijke rol voor succes op lange termijn.
23.11.2023
Artikel
WERELDWATERDAG: Elke druppel telt
De klimaatsverandering maat van water een kostbaar goed. Net daarom zet de zuivelsector in op extra inspanningen en alternatieven. Niet enkel melkveehouders, die water nodig hebben voor hun koeien, maar ook de zuivelverwerkende bedrijven bespraken water. Maar hoe doen ze dit concreet?
23.11.2023
Artikel
Koolstofvoetafdruk van Belgische melk daalt met 30 % op 20 jaar tijd
De koolstofvoetafdruk van Belgische melk daalt volgens onderzoek van de KU Leuven. In 20 jaar tijd reduceerde de melkveehouderij de koolstofvoetafdruk van melk met 30%. In 2000 was dit gemiddeld nog 1,32 kg CO2-equivalenten per liter rauwe melk die de boerderij verlaat, ten opzichte van 0,93 kg CO2-equivalenten in 2019. De dalende emissies zijn het resultaat van een beter bedrijfsmanagement en betere samenstelling van het veevoeder.
23.11.2023
Artikel
Grasland kan evenveel koolstof opslaan als bos!
Weilanden zijn belangrijke ecosystemen en een vorm van landgebruik die een reeks nuttige producten oplevert. Omdat gras niet eetbaar is voor de mens, kan vee het gras verwerken en omzetten in nuttige producten en middelen (zoals melk en vlees) of in zeer belangrijke ecosysteemdiensten (biodiversiteit, bevoorrading van zuiver water, overstromingspreventie en koolstofvastlegging).
23.11.2023
Artikel
Zuivelproducten en duurzaamheid zijn verenigbaar!
Moeten we minder dierlijke en meer plantaardige producten eten om voeding en duurzaamheid met elkaar te verzoenen? Ja, maar dat geldt niet voor alle dierlijke producten. Zo is zuivel sterk vertegenwoordigd in verschillende toekomstmodellen om duurzamer te eten.
23.11.2023
Artikel
Eet minder en verminder je klimaatafdruk
Onderzoeksdirecteur Nicole Darmon van het Franse Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (INRA) bestudeert sinds 2010 hoe we op een duurzame manier kunnen eten. De conclusie is duidelijk: allereerst moeten we minder eten. Daarnaast moeten we onze consumptie van vlees minderen en meer plantaardig eten. Ons gebruik van melk en melkproducten hoeft niet drastisch te veranderen.
23.11.2023
Artikel
Zuivel past in een gezonde en duurzame voeding
We moeten gezonder en duurzamer eten, daarover is iedereen het eens. Een concrete en praktische vertaling van dit advies vergt de nodige aandacht. Want eenzijdige interpretaties kunnen tot verwarring leiden.
23.11.2023
Artikel
Symposium "La filière lait, un partenaire du développement durable".
Op vrijdag 19 november organiseerde MilkBE in samenwerking met APAQ-W een Duurzaamheidssymposium in Wallonië, getiteld "La filière lait, un partenaire du développement durable".
23.11.2023
Artikel
Strijd tegen methaan via het Convenant Enterische Emissies
Met het Convenant Enterische Emissies Rundvee 2019-2030 engageerden 15 organisaties (onderzoeksinstellingen, veevoederfabrikanten, overheid en landbouworganisaties, …) zich om de enterische methaanemissies tegen 2030 met 19% te verminderen ten opzichte van 2005. Samen ondertekenden ze de belofte om mee te werken aan de vermindering van de methaanuitstoot die ontstaat bij het spijsverteringsproces bij rundvee.
14.07.2023
Artikel
De zuivelsector en de SDGs
Met de “Dairy Declaration of Rotterdam”, het gezamenlijke engagement van de International Dairy Federation (IDF) en de Food and Agriculture Organization (FAO), neemt de zuivelsector het voortouw voor het realiseren van verschillende van de Sustainable Development Goals (SDGs).
14.07.2023
Artikel
Interview: Tommy D’Hose (ILVO) – Bodems onder blijvend grasland kunnen evenveel koolstof opslaan als bosbodems.
Melkveehouders kunnen hun steentje bijdragen aan de klimaatoplossing. Blijvend grasland kan namelijk koolstof opslaan in de bodem en koeien kunnen dit onverteerbaar gras voor de mens omzetten in hoogwaardige eiwitten, namelijk melk. Tommy D’Hose, onderzoeker koolstofopslag in bodem, bodemkwaliteit en bodemverdichting bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO), legt uit hoe dit mogelijk is.